• BIST 100

    10121,52%-1,02
  • DOLAR

    40,24% 0,11
  • EURO

    46,86% 0,40
  • GRAM ALTIN

    4339,18% 0,99
  • Ç. ALTIN

    6880,30% -0,39

Annenin diş sağlığı bebeği de etkiliyor

Annenin diş sağlığı bebeği de etkiliyor

SAĞLIK 14.04.2025 13:10:56 0
Annenin diş sağlığı bebeği de etkiliyor

Hamilelik döneminde meydana gelen fizyolojik ve hormonal değişimlere, ağız sağlığını riske sokan, dişleri ve dişleri çevreleyen yumuşak dokuları etkileyebilecek sorunlarında eşlik edebileceğini söyleyen Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir anne adaylarına özel açıklamalarda bulundu.

İSTANBUL (İGFA) - Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, hamileliğin ilk 3 aylık döneminde sıklıkla görülen bulantı ve kusma, diş yüzeylerinde mineral kaybına sebep olarak, ‘erozyon’ dediğimiz diş aşınmalarına yol açabildiğini söyledi.

"Bu dönemde sodyum bikarbonatla gargara yapmak, ağız içindeki asidik ortamın nötralize edilmesine yardımcı olur" diyen Dt. Demir, "Akıllarda kalması gereken ise, kustuktan hemen sonra yapılan diş fırçalamanın diş yüzeylerinde meydana gelebilecek aşınmayı arttırabileceğidir. Kusmadan sonra dişlerin fırçalanması için 45 dk-1 saat beklenmesi gerekir.  Düzenli olarak sodyum floridli ağız gargaralarının kullanılması, dişlerden sert doku kaybını önlemeye yardımcı olurken, aynı zamanda diş hassasiyetinin de kontrol altında tutulmasını sağlar.” dedi.

DÜZENLİ SU TÜKETMEK ŞART

Hamilelik dönemindeki hormonal değişimlerin ağız kuruluğuna sebep olabileceğinin de altını çizen Nurgül Demir “Tükürük miktarındaki düşüş, ağız içindeki yumuşak dokuların ve diş yüzeylerinin temizlenebilirliğini azaltarak; diş çürükleri ve diş eti hastalıkları için risk oluşturur. Düzenli su tüketmek genel sağlık için ne kadar önemliyse, ağız ve dişlerin sağlığının idame ettirilebilmesi için de göz ardı edilemeyecek bir öneme sahiptir. Kslitollü sakızlar, çiğneme sırasında tükürük akışını arttırarak, ağız içi yumuşak dokuların ve diş yüzeylerinin temizlenmesini sağladığı gibi; ağızda oluşan asitlerin tamponlanmasını sağlayarak çürüklerin önlenmesinde de aktif rol oynar. Aynı zamanda diş yüzeylerine bakteri tutulumunu azaltarak, dişleri çürümeye karşı korur. Hamilelik döneminde ağız kuruluğu şikayeti olan anne adayları için pratik bir çözüm alternatifi olacaktır.” diye konuştu.

GEBELİK DİYETİ GİBİ SORUNLARA YOL AÇABİLİYOR

“Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde ise, özellikle diş eti hastalıkları için tetikte olmak gerekir. ‘Hamilelik gingivitisi’ olarak bilinen ve diş etlerinde kırmızılık, şişlik, hassasiyet ve diş eti kanamaları ile başlayan diş eti problemlerine karşı, geç kalınmadan önlem alınması gerekmekte ve mutlaka uzman bir diş hekimine danışılarak, düzenli takipleri aksatılmamalıdır.” açıklamasında bulunan Demir “Aksi takdirde, hamileliğin ortalama sekizinci ayları diş eti hastalıklarının pik yaptığı bilinen dönemlerdir. Hamilelik döneminde karşılaşılan diş eti hastalıklarından, estetik bölgede bulunan ön dişler arka grup dişlere göre daha çok etkilenmektedir. Diş eti hastalıklarının erken doğum, fetüste gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı, preeklemsi ve gebelik diyabeti gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği unutulmamalıdır.” dedi.

Dt. Demir, bu konuda dikkat edilmesi gereken hususları 5 maddede özetledi:

1- Anne adaylarının, düzenli diş hekimi kontrollerini aksatmaması; hamilelik döneminde diş problemleri ile karşılaşma riskini en aza indireceği gibi, diş eti hastalıkları sebebi ile anne ve bebeğin zarar görme ihtimalini de ortadan kaldırır.

2- Bulantı ve kusma ile seyreden hamileliklerde, kusmadan hemen sonra diş fırçalamak için, 45 dk beklenmelidir. Ağzın suyla çalkalanması, sodyum bikarbonatla gargara yapılması ağız içindeki asidik ortamın dengelenmesine yardımcı olarak, diş yüzeylerinin korunmasına katkı sağlayacaktır.

3- Hamilelik döneminde, her sabah kahvaltısından sonra ve her gece uyumadan önce dişlerin fırçalanması, kusma kaynaklı diş aşınmalarının ilerlemesini ve aşınma kaynaklı meydana gelebilecek diş hassasiyetini önleyecektir.

4- Ağız kuruluğundan şikayetçi olan anne adaylarında, kslitollü sakızlar, çiğneme sırasında tükürük akışını arttırarak, ağız içi yumuşak dokuların ve diş yüzeylerinin temizlenmesini sağlayacağı gibi; ağızda oluşan asitlerin tamponlanmasına etki ederek çürüklerin önlenmesinde de aktif rol oynar.

5- Organik yoğurt ve kefir tüketilmesi, yüksek kalsiyum içerikleri ile diş yapısını güçlendirip, tükürük yapısını kalsiyumdan zengin bir hale getirirken; aynı zamanda probiyotik özellikleri ile ağız içindeki bakteri sayısını azaltarak anne adaylarını diş eti hastalıkları ve diş çürüklerine karşı korur.

Vali Sezer: 15 Temmuz’u Unutmamamız ve Unutturmamamız Gerekir

AKSOY’DAN İMRALI MEKTUBU İDDİALARINA YANIT

BBP'den Kalıcı Komisyon Tepkisi

Erdoğan, TOGG'un Yeni Modeli T10f’yi Test Etti

İklim Kanunu Resmi Gazete’de Yayımlandı

Yeşilay’dan Dikkat Çeken İptal Kararı

Vali Yunus Sezer Orman Yangını Bölgesinde

Miniklerden Jandarmaya Ziyaret

Bakan Yusuf Tekin'den Müjde

Mağdur Çocuk Yurda Yerleşmek İstiyor

Kuraklığa Karşı Sulama Planı

Başpehlivan Orhan Okulu Oldu

Köpek Saldırısında Bir Kişi Yaralandı

Ufuk Özünlü Yeniden Kırkpınar Ağası Oldu

Üç Büyükşehir Belediye Başkanı Gözaltına Alındı

Vali Sezer'den Kırkpınar Mesajı: 664 Yıllık Miras Vurgusu

Prof. Dr. Osman Çakmak ile Röportaj

Aksoy; Bizim Görevimiz Yönetmek Değil, Çözüm Üretmek (GÖRÜNTÜLÜ HABER )

Üst Kattan Çocuğa Kimyasal Sıçradı

İmam-Hatip Adem Demirtaş’tan Duygu Yüklü Başsağlığı Mesajı

Yaşar Acar; Geriye Dolu Dolu Bir Hayat ve Eserler Bıraktı

Çalık’a Lenfoma Şüphesiyle Operasyon Kararı

Sahipli Köpekten Küçük Kıza Saldırı!

Okul Müdüründen Gazeteciyi Tehdit

Sağlık Bakanlığı Uyarıyor!

Işık’a Muş Vakfı'ndan Hayırlı Olsun Ziyareti

Işık, Görev Dağılımını Yaptı...

PKK Silah Bırakıyor Mu?

Son Gün 31 Temmuz 2025

Çetiner’den Kaymakam Öztürk’e Ziyaret

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.